Binnentreden huis/woning/pand

By | January 10, 2019

Binnentreden huis/woning/pand
De politie mag niet zomaar een woning binnentreden. Voor het binnentreden van een woning gelden bijzondere regels die zijn neergelegd in de Algemene wet op het binnentreden (Awbi). De politie moet deze regels strikt naleven. Doen zij dat niet, dan kan het zomaar zijn dat de rechter alles wat later in de woning wordt aangetroffen, uitsluit van het bewijs. Dus ook wanneer er een hennepkwekerij wordt aangetroffen, kunt u wegens het door de politie onrechtmatig binnentreden worden vrijgesproken.

Regels bij binnentreden
Op grond van de Awbi dienen de volgende regels in acht te worden genomen bij het binnentreden van een woning:

Verplichting tot legitimeren
Voorafgaand aan het binnentreden dient de opsporingsambtenaar zich te legitimeren (art. 1 lid 1 Awbi). Indien meerdere opsporingsambtenaren de woning betreden, hoeft alleen de leider zich te legitimeren. Legimitatie dient te geschieden middels een legitimatiebewijs met een foto van de houder en met vermelding van diens naam en hoedanigheid (art. 1 lid 3 Awbi).

Er gelden echter enkele uitzonderingen voor de gevallen waarbij het de redelijke verwachting is het zich eerst legitimeren ernstig en onmiddellijk gevaar oplevert voor de veiligheid van personen of goederen, feitelijk onmogelijk is dan wel naar redelijke verwachting de strafvordering schaadt ten aanzien van misdrijven waarvoor voorlopige hechtenis is toegelaten (art. 1 lid 2 Awbi).

Toestemming vragen
De opsporingsambtenaar die een woning wenst binnen te treden dient eerst toestemming te vragen aan de bewoner om binnen te mogen treden (art. 1 lid 4 Awbi). Ons advies is om nooit toestemming hiervoor te geven, nu eenmaal gegeven toestemming tot gevolg heeft dat u later geen beroep meer kunt doen op de onrechtmatige binnentreding van de woning, en daarmee bewijsuitsluiting en vrijspraak op die grond niet meer mogelijk is.

** TIP **
Geef de politie nooit toestemming om uw woning binnen te treden. Vraag altijd aan de politieagent om zich te legitimeren en vraag eerst om een machtiging te zien voordat u de politieagenten binnenlaat. Bel zo nodig direct een advocaat!

Schriftelijke machtiging
Voor het binnentreden in een woning zonder toestemming van de bewoner is steeds een schriftelijke machtiging vereist. In de praktijk is het meestal de hulpofficier van justitie die de machtiging afgeeft, maar ook een officier van justitie of een advocaat-generaal kan een machtiging afgeven.

De machtiging moet bevatten (artikel 6 Awbi):

Maximaal 4 specifiek met adres aangeduide woningen waar binnengetreden mag worden
de naam en de hoedanigheid van degene die de machtiging heeft gegeven;
de naam of het nummer en de hoedanigheid van degene aan wie de machtiging is gegeven;
de wettelijke bepalingen waarop het binnentreden berust en het doel waartoe wordt binnengetreden;
de dagtekening.
De machtiging blijft hoogstens drie dagen na de dag dat die is afgegeven geldig. De schriftelijke machtiging moet worden getoond aan de bewoner alvorens kan worden binnengetreden.

In twee gevallen is geen machtiging vereist:

indien ter voorkoming of bestrijding van ernstig en onmiddellijk gevaar voor de veiligheid van personen of goederen terstond in de woning moet worden binnengetreden,of bij wet aan rechters, rechterlijke colleges, leden van het openbaar ministerie, burgemeesters, gerechtsdeurwaarders en belastingdeurwaarders de bevoegdheid is toegekend tot het binnentreden in een woning zonder toestemming van de bewoner.

Niet toegestaan tussen 0.00u en 6.00u
Het is de politie in beginsel niet toegestaan om een woning te betreden in de nachtelijke uren van 0.00u tot 6.00u (artikel 7 lid 1 Awbi). De enige uitzondering hierop is wanneer dit dringend noodzakelijk is, en ook specifiek in de machtiging is opgenomen dat ook op die tijden de woning kan worden betreden.

Bij afwezigheid van de bewoner
Wanneer niemand in de woning aanwezig is, kan de politie de woning alleen betreden bij dringende noodzakelijkheid, en wanneer dit uitdrukkelijk is toegestaan in de machtiging.

Verslag van binnentreding
De politie dient in beginsel binnen 4 dagen een verslag van binnentreding aan de bewoner te verstrekken. Alleen wanneer het doel waartoe wordt binnengetreden daartoe noodzaakt, kan de uitreiking of de toezending aan de bewoner worden uitgesteld. Uitreiking of toezending geschiedt in dat geval, zodra het belang van dit doel dit toelaat.

bron : https://hennepadvocaat-hennepkwekerij.nl/binnentreden-woning-pand-huis-met-hennepkwekerij/

Leave a Reply