Problemen Maastricht: ‘Geen dagopvang van Leger des Heils’

By | December 24, 2020

De gemeente Maastricht heeft problemen om de dagopvang van dak- en thuislozen voor volgend jaar rond te krijgen.

Dat liet wethouder Anita Bastiaans weten in een brief aan de gemeenteraad.

Het Leger des Heils verzorgt in Maastricht de opvang van daklozen en verslaafden, maar heeft de gemeente laten weten binnen het beschikbare budget niet meer voor de dagopvang te kunnen verzorgen. Volgens de gemeentelijke cijfers gaat dat om een groep van tien tot vijftien personen. Wel zal de instantie zorg blijven dragen voor de nachtopvang van daklozen en het huisvesten van uitgeprocedeerde asielzoekers.

Alternatieve oplossing
“Dat betekent dat we voor de dagopvang een alternatieve oplossing moeten zoeken”, laat Bastiaans weten. In de dagopvang zitten mensen die overdag geen werk hebben, geen vrijwilligerswerk doen of die geen gebruik willen maken van de beschikbare dagbesteding. Maastricht telt een veertigtal daklozen die ‘s nachts gebruikmaken van de opvang, maar waarvan een groot deel overdag onder de pannen is. Een groep van tien tot vijftien personen moet ook overdag opgevangen worden. “Daar wil je toch toezicht op houden”, legt Bastiaans uit.

Januari
Bastiaans gaat nu met het Leger des Heils in gesprek om te kijken of er tot een passende oplossing gekomen kan worden en welke rol het Leger daarin speelt. Die gesprekken staan voor januari gepland. De wethouder hoopt niet lang daarna de gemeenteraad op de hoogte te stellen van hoe de opvang er vanaf maart uit komt te zien. Mocht het Leger des Heils geen mogelijkheden zien, dan zal er naar andere sociale partners in de stad gekeken worden. Bastiaans: “Hoe dan ook gaat het niet zo zijn dat Maastricht straks geen dagopvang meer heeft.”

Minder middelen
Gemeenten hebben steeds minder middelen beschikbaar om opvang mogelijk te maken. Dat geldt ook voor Maastricht, dat toch al fors moet bezuinigen de komende tijd. “Toch moeten we die opvangtaken uitvoeren en dus moeten we op zoek naar een manier om de juiste middelen op de juiste plek te zetten.”

Daar komt nog bij dat de manier van opvang steeds meer verandert van een grootschalige aanpak naar een meer kleinschalige, persoonlijkere aanpak. “Vroeger zag je dat daklozen vooral verslaafden waren, maar tegenwoordig hebben we te maken met economische daklozen. Dat vraagt om een andere aanpak. Stop je veel mensen met verschillende soorten problemen bij elkaar, dan creëer je problemen. We willen mensen nu sneller een huis bieden, want iedereen verdient een thuis.”

bron : Kevin Lux

Leave a Reply